13-07-2012

La “Llegenda de sant Jordi” és expressió de l’espectacle total: teatre, música en directe, dansa, llum, foc i color, humor i creativitat, molta creativitat. S’ha convertit en un dels majors espectacles no professionals que es representen a la Comunitat Valenciana, ja que hi participen més de 200 persones entre actors, músics, dimonis, tècnics i muntadors. Una obra per a totes les edats protagonitzada per tot un poble. A l’última representació hi van assistir 2000 persones.

Inspirada en la llegenda de Sant Jordi, en ella es conta com el sant va lliurar a una princesa de ser devorada per un ferotge drac, al qual el seu poble es veia obligat a lliurar tots els anys una donzella. El text que es representa a Banyeres és una versió lliure d’aquesta llegenda.

Es va representar per primera vegada l’any 1981, amb motiu del 200 aniversari de l’arribada de la Relíquia de Sant Jordi, patró del poble.

L’any 1999 es va recuperar amb motiu de la celebració del 750 Aniversari de la donació a Jofré de Loaysa de les viles de Banyeres i Serrella. L’any 2000 es va tornar a representar a l’entorn actual,el parc municipal de Vil.la Rosario que es converteix tot ell en una impactant escenografia. Des d’aleshores es celebra cada tres anys. L’Associació de la Llegenda de sant Jordi, amb el patrocini de l’Ajuntament de Banyeres de Mariola és l’encarregada de posar en escena este macroespectacle, que el 14 de juliol, a les 23 hores, tot coincidint amb la Fira i Mercat Medieval de Santa Maria Magdalena tornarà a Banyeres de Mariola